APPLETON MILLS

Lowell, Massachusetts


The Hamilton Canal District is a 13-acre transit-oriented, waterfront development in Lowell. It is part of a smart-growth strategy detailed in the city’s comprehensive plan, Sustainable Lowell 2025. Appleton Mills is located in the District designed to accommodate both live/work space for artists. The canal area’s restoration was a high priority for the City of Lowell, the National Park Service, and Governor of Massachusetts.


The fully restored mill consists of 12 buildings providing 600 housing units of which 130 are deemed affordable housing with a mixed use portion of 500,000 square feet of office and retail development. Sustainable design features vegetated green roofs, rain gardens, energy efficient mechanical systems, and Energy Star® appliances.


AWARDS

    • 2012 Housing Design Awards Adaptive Reuse Citation, Boston Society of Architects
    • 2011 Award for Excellence in Heritage Preservation, Lowell National Historical Park and Lowell Heritage Partnership
    • 2011 Builder’s Choice Design Award for Live/Work, Associated General Contractors of America
    • 2011 J. Timothy Anderson Award for Excellence in Historic Rehabilitation, Winner Best Historic Rehabilitation Utilizing Low-Income Housing Tax Credits
    • 2011 Development of Distinction Award in the Historic Category and an Honorable Mention in the Major Community Impact Category from Novogradac and Company